Terug naar aanbod

Praktische handreikingen voor specialisten die binnen de school coördinerende taken uitvoeren en/of met (hoog)begaafde kinderen werken.
Binnen de scholen is er behoefte aan specialisten op het gebied van (hoog) begaafdheid. Deze bijeenkomsten is een netwerk voor (hoog)begaafdheid specialisten. Het afgelopen jaar is dit vormgegeven met een vaste groep deelnemers. Deze cursisten hebben een vooropleiding gedaan en werken nu aan het thema (hoog) begaafdheid binnen de school. Tijdens deze bijeenkomsten zullen wij de kennis over (hoog)begaafdheid verdiepen, intervisiegesprekken voeren en de specialisten ondersteunen in een verbetertraject dat zij op school gaan uitvoeren.

Tijdens iedere bijeenkomst wordt het thema (hoog) begaafdheid uitgediept met recente onderzoeken, successen en ontwikkelingen uit het veld. Aankomend schooljaar staat in het teken van hoe de opgedane kennis kan worden overgedragen op het team. Vanuit de 7 uitdagingen van de hoogbegaafde kijken we naar de uitdagingen die de leerkracht tegenkomt in het werken met hoogbegaafde leerlingen. Aan de hand hiervan maken we een opzet voor het scholen van een team. Uiteraard blijft er ook ruimte voor andere thema’s als het vormgeven van beleid, de kleuter met een ontwikkel voorsprong, kinderen in de laagste of in de hoogste klassen van de onderbouw of uitdagende leerprogramma’s en intervisie.

Je leert als specialist hoe je het thema (hoog) begaafdheid binnen de eigen school een nieuwe impuls kunt geven en hoe je leerkrachten ondersteunt en begeleidt bij het vormgeven van goed onderwijs voor (hoog) begaafde kinderen.

Door

Gerben Deenen.

Gerben Deenen is adviseur rekenen, hoogbegaafdheid, ondersteuning en nascholing in de klas, leren werken met directe instructiemodel als onderdeel van HGW, periode-onderwijs, leerlijnen Vrijescholen in Parnassys bij BVS-schooladvies.

Doelgroep

specialisten (hoog)begaafdheid die al eerder een cursus (hoog)begaafdheid bij BVS-schooladvies hebben gevolgd of een vergelijkbare specialisatie (ECHA, Novilo, Vijfhoog e.d.).